Veilig webwinkelen? Herken betrouwbare webshops

Artikel

Online winkelen is populair, maar ook oplichters maken hier gebruik van. Herken betrouwbare webshops en voorkom dat je slachtoffer wordt van nep-webwinkels.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
0,0 / 5 (0 stemmen)
Redactie
Redactie
Gewijzigd op 28 jan 2025

Nep-webwinkels

Sommige oplichters maken nep-websites om geld of persoonlijke gegevens te stelen. Deze webshops kunnen een eigen ontwerp hebben of bekende winkels kopiëren. Ze gebruiken gestolen logo's, plaatjes en een url URL Afkorting van 'uniform resource locator'. Andere benaming voor een webadres. Een URL is een uniek internetadres voor een website, een specifieke webpagina of een bestand dat op internet staat. Een voorbeeld van een URL is www.seniorweb.nl/tips-en-uitleg.
die lijkt op die van een echte site. Koop je iets via zo'n site, dan ontvang je geen pakketje of geef je ongemerkt je bankgegevens weg. Gelukkig kan je een nep-webshop meestal goed herkennen.

Betrouwbaarheid webshop controleren

Controleer of de site een webwinkelkeurmerk heeft. In Nederland zijn er een paar betrouwbare keurmerken.

Te goedkoop

Is een aanbieding opvallend goedkoop? Dan is die waarschijnlijk te mooi om waar te zijn. Gebruik een prijsvergelijker zoals Kieskeurig.be om te zien wat een product normaal kost. Als de prijs veel lager is dan gebruikelijk, wees dan alert.

Kort bestaan nep-webwinkels

Nep-webshops bestaan vaak maar kort, bijvoorbeeld rond de feestdagen. Twijfel je aan de echtheid van een site? Controleer hoe lang de domeinnaam domeinnaam Unieke naam voor een website. Voorbeeld: www.seniorweb.nl. Het verschil met een URL is dat een URL het complete adres van een specifieke webpagina is. Voorbeeld: www.seniorweb.nl/tips-en-uitleg. 
bestaat op Seosos.be (voor Belgische sites) of Who.is (voor internationale sites). Is de site nog maar net online? Dan kan het een nep-webwinkel zijn.

Geen contactinformatie

Controleer of je via de website contact kan opnemen. Staat er geen adres, e-mailadres of telefoonnummer? Dan is dat verdacht.

Recensies opzoeken

Kijk naar de ervaringen van andere klanten. Dit kan bijvoorbeeld via Google of Trustpilot.com. Hier vind je recensies over de betrouwbaarheid van webshops.

Controleer of verkoper oplichter is

Vertrouw je het niet? Heb je de naam, het e-mailadres, telefoonnummer of rekeningnummer van de verkoper? Controleer via de website van de politie of de verkoper bekend is als oplichter.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Ben je geholpen met dit artikel?

Laat weten wat je van dit artikel vond, daarmee help je de redactie van Digidak+ én andere gebruikers van de website.

Geef je waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Digidak+

Elke maand duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in je mailbox.

naar boven