Veilig apps en programma's downloaden
Artikel
Wat je met een computer, smartphone of tablet kan doen, hangt af van welke apps erop staan. Maar hoe weet je of een app veilig is?

Apps en programma’s
Op elk apparaat staan apps of programma’s. Die helpen je bij een taak. Bijvoorbeeld Word Word Tekstverwerkingsprogramma van Microsoft. Onderdeel van het Office-pakket. voor tekst, een browser browser Het programma om websites mee te bekijken. U hebt een browser nodig om te kunnen internetten. De meestgebruikte browser is Chrome. Andere bekende browserprogramma's zijn Edge, Mozilla Firefox en Safari. voor internet of Spotify voor muziek. Veel apps staan standaard op je apparaat. Wil je meer mogelijkheden? Dan kan je extra apps downloaden, zoals spelletjes of nieuwsapps. Maar welke apps zijn veilig?
App-winkels
Elke computer, tablet of smartphone heeft een eigen app-winkel. Op een Windows-computer is dat de Microsoft Store. Android gebruikt de Play Store en Apple-producten werken met de App Store. In deze winkels vind je gratis en betaalde apps. Dit zijn de veiligste plekken om apps te downloaden, omdat ze gecontroleerd worden. Let op: de controles zijn niet overal even streng. Apple is bijvoorbeeld strenger dan Google. Wees dus altijd alert.
Controleer apps
Wil je een app downloaden? Let dan op:
- Lees recensies in de app-winkel en zoek extra ervaringen op Google. Veel klachten? Download de app niet.
- Controleer de uitgever. Klik op de naam en bekijk welke andere apps ze aanbieden.
- Kijk naar het aantal downloads. Bekende apps worden vaak honderdduizenden keren gedownload.
- Check de spelling van de app-naam. Een app genaamd 'Gmeel' is geen echte Gmail-app.
Downloaden buiten de app-winkel
Niet alle apps zijn in de app-winkels te vinden. Sommige kan je via internet downloaden. Dit brengt risico’s met zich mee.
Op iPhones en iPads kan je geen apps buiten de App Store installeren. Op Android is dat wel mogelijk, maar dit is niet veilig.
Vermijd verzamelsites
Websites zoals Softonic bieden veel gratis software aan. Maar vaak installeren ze ongevraagd extra programma’s. Wees voorzichtig.
Wil je een app downloaden? Zoek eerst op of de app betrouwbaar is. Ga naar de officiële website van de maker. Soms verwijzen zij je door naar een betrouwbare downloadsite, zoals download.com.
Downloadknoppen
Op sommige websites staan meerdere 'Download'-knoppen. Niet elke knop downloadt de juiste software. Sommige knoppen leiden naar advertenties of andere programma’s.
Kan je niet zeker zien welke knop echt is? Dan zit je waarschijnlijk op een verkeerde website. Download de app dan ergens anders.
Ben je geholpen met dit artikel?
Laat weten wat je van dit artikel vond, daarmee help je de redactie van Digidak+ én andere gebruikers van de website.
Meer over dit onderwerp
Internetoplichting, welke soorten zijn er?
Oplichters gebruiken verschillende trucs, zoals nepmails, neptelefoontjes, identiteitsfraude, handelsfraude en chatfraude via WhatsApp. We leggen uit hoe je ze herkent.
Alles wat u moet weten over phishing
Phishing is een manier waarop criminelen proberen je gegevens of geld te stelen. Leer hoe je phishing herkent en voorkomt.
Bekijk meer artikelen met de categorie:
Meld je aan voor de nieuwsbrief van Digidak+
Elke maand duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in je mailbox.