Internetoplichting, welke soorten zijn er?
Artikel
Oplichters gebruiken verschillende trucs, zoals nepmails, neptelefoontjes, identiteitsfraude, handelsfraude en chatfraude via WhatsApp. We leggen uit hoe je ze herkent.

Nepmails (phishing)
Phishing is een truc om persoonlijke gegevens te stelen. Je krijgt een e-mail, sms of WhatsApp-bericht dat lijkt op een bericht van je bank. Hierin staat een link naar een valse website. De site ziet er echt uit, maar wordt beheerd door criminelen. Vul je daar je gegevens in, dan kunnen ze je bankrekening leeghalen.
Neptelefoontjes
Oplichters bellen en doen zich voor als bankmedewerker of helpdeskmedewerker van bijvoorbeeld Microsoft. Hun doel is je geld of gegevens te ontfutselen. Lees hier meer over hoe je neptelefoontjes herkent.
Identiteitsfraude
Oplichters kunnen je persoonsgegevens stelen, zoals je naam, adres en rijksregisternummer. Daarmee kunnen ze een bankrekening openen of online aankopen doen op jouw naam. Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke gegevens. Meer weten? Lees hier over identiteitsfraude.
Chatfraude (bekende in nood)
Bij deze vorm van oplichting doet een crimineel zich voor als een vriend of familielid. Ze sturen je een bericht, vaak via WhatsApp, en zeggen dat ze in nood zitten. Ze vragen snel geld over te maken. Maar in werkelijkheid is dit een oplichter. Controleer altijd via een ander kanaal of het bericht echt is.
Handelsfraude
Oplichters proberen geld te verdienen via nepadvertenties of valse betaalverzoeken. Vertrouw je een Tikkie niet? Controleer het dan eerst. Ook bij handelen op Marktplaats en online shoppen is het belangrijk om alert te zijn. Check altijd of een webwinkel een echt keurmerk heeft.
Ben je geholpen met dit artikel?
Laat weten wat je van dit artikel vond, daarmee help je de redactie van Digidak+ én andere gebruikers van de website.
Meer over dit onderwerp
Herken nepmails met één blik op de url
Twijfel je of een e-mail phishing is? Controleer de link in de e-mail zonder erop te klikken. Zo weet je of een e-mail betrouwbaar is.
Hangslotje zegt niets over betrouwbaarheid website
Zie je een hangslotje in de adresbalk van je browser? Dat betekent niet altijd dat een website veilig of betrouwbaar is.
Bekijk meer artikelen met de categorie:
Meld je aan voor de nieuwsbrief van Digidak+
Elke maand duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in je mailbox.