U bent hier: Home Over SeniorWeb Uit de vereniging George Brusse

George Brusse

Interview

George Brusse'Bij de eerste les leerde ik de cursisten hoe ze de computer aan en uit moesten doen!'

Vrijwilliger sinds 1998

  • Woonplaats: Hilversum
George Brusse
Naar alle interviews
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Hoe bent u bij SeniorWeb betrokken geraakt?
In 1996 ging ik met pensioen. Op mijn werk had ik al regelmatig met computers gewerkt, dat lag mij wel. In 1997 zag ik in de lokale krant een oproepje van Het Gilde om senioren te gaan helpen met de computer. In het voorjaar van 1998 startten we met SeniorWeb Hilversum. Ik was daarmee onderdeel van de tweede lichting van SeniorWeb Ambassadeurs!

 

Ik ben Windows 95-cursussen gaan geven in deze leslocatie. Bij de eerste les leerde ik de cursisten hoe ze de computer aan en uit moesten doen! En nog meer van zulke basisbeginselen zoals slepen, klikken en dubbelklikken met de muis. We lieten de cursisten gedichtjes overtypen om zo te leren omgaan met een toetsenbord.

 

SeniorWeb bestaat nu 25 jaar. Wat vindt u daarvan?
Geweldig! SeniorWeb is echt een begrip geworden. We zijn van een gevestigde orde. Er zijn nu drie SeniorWeb Leslocaties in Hilversum. Elke vestiging heeft zijn eigen sfeer, dat vind ik een heel sterk punt! Overigens, omdat we in Hilversum zaten, werden we te pas en te onpas door televisieploegen overvallen. Moesten we weer snel-snel iets demonstreren wat met senioren te maken had. Dan kwamen ze weer even filmen.

 

Wat was een hoogtepunt in 25 jaar SeniorWeb?
Een hoogtepunt is de hulp die we konden bieden bij de inloopspreekuren. In de begintijd waren er wachtrijen voor onze cursussen! We gaven ’s ochtends, ’s middags én ’s avonds les! Het leslokaal was altijd vol, eerst zaten de cursisten zelfs met z’n tweeën achter de computer. Ik herinner me een meneer die zelf nooit ging typen op het toetsenbord dat voor zijn neus stond. Hij had zijn hele werkende leven een secretaresse gehad. Toen hebben wij hem maar eens in zijn eentje achter een pc gezet en moest hij zelf aan de bak!

 

Hoe denkt u over de toekomst van ouderen en internet- en computergebruik?
Ik zie dat pc’s steeds meer voor professionals op kantoor zijn. Thuis gebruiken we bijna alleen nog maar de tablet en smartphone. Dat werkt ook veel intuïtiever. Voor ouderen is dat dé grote markt. En je kunt er alles mee: niet alleen apps gebruiken, maar ook foto’s maken en op het apparaat bewaren. Ik denk dat het gebruik van tablets en smartphones voorlopig populair blijft en dat je op termijn voor spreadsheets en tekstopmaken op de grotere apparaten een opleiding moet hebben.

 

Hoe heeft de digitale wereld uw eigen leven verrijkt?
Dat heeft mijn leven enorm verrijkt. Een voorbeeld: ik kan veel zaken regelen met Excel, daar ben ik zo blij mee. Ik ben actief bij een roeivereniging. In de roeisport zijn je prestaties afhankelijk van verschillende factoren: leeftijd, de boot die je gebruikt, enzovoort. Om roeiprestaties van onze leden eerlijk met elkaar te vergelijken, heb ik een vrij ingewikkeld systeem in Excel gebouwd. Ik heb me in Excel helemaal kunnen uitleven! Dit systeem draait nu naast een online database als een tierelier!

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Digidak+

Elke maand duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in je mailbox.

Aanmelden
naar boven