U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp E-mail Artikel

Zó voorkom je spammail

Artikel

Spammails zijn vervelend, vooral als je inbox volloopt. Wat kan je doen om ongewenste mail te voorkomen?

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
0,0 / 5 (0 stemmen)
Redactie
Redactie
Gewijzigd op 30 jan 2025

Wat is spam?

Spam is een verzamelnaam voor ongewenste e-mails, zoals phishing- en reclamemails. Niet alle spam is gevaarlijk, maar het kan wel storend zijn. Maildiensten gebruiken spamfilters, maar die houden niet alles tegen. Wat kan je zelf doen?

1. Zet je e-mailadres niet online

Spammers zoeken op internet naar e-mailadressen. Zet je e-mailadres daarom niet op sociale media, websites of forums. Wil je toch je e-mailadres delen? Gebruik dan een veilige manier, zoals een privébericht. Of schrijf het anders op, bijvoorbeeld ‘naam[apenstaartje]mail[dot]be’ in plaats van ‘@’ en ‘.be’.

2. Gebruik een tweede e-mailadres

Moet je ergens je e-mailadres opgeven, bijvoorbeeld voor een winactie of nieuwsbrief? Gebruik dan een apart e-mailadres. Zo voorkom je dat je hoofdadres volloopt met reclame. Je kan ook een e-mailalias aanmaken.

3. Blokkeer ongewenste afzenders

Krijg je veel spam van hetzelfde adres? Blokkeer de afzender. Dat kan in je e-mailprogramma, zoals Gmail of Outlook. Let op: meld je niet af via een link in een spammail. Dit bevestigt dat je e-mailadres actief is en kan juist meer spam opleveren. Alleen bij nieuwsbrieven van betrouwbare bedrijven is afmelden veilig.

4. Reageer niet op kettingmails

Kettingmails beloven soms prijzen of waarschuwen voor nepgevaar. Ze vragen je het bericht door te sturen naar anderen. Dit is vaak spam. Stuur deze mails niet door en bescherm zo ook de e-mailadressen van anderen.

5. Help het spamfilter

Spamfilters werken niet perfect. Help je mailprogramma door spam handmatig te melden. Selecteer de e-mail en klik op ‘Rapporteren’, ‘Markeren als spam’ of ‘Spam melden’. Dit verschilt per e-mailprogramma.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Ben je geholpen met dit artikel?

Laat weten wat je van dit artikel vond, daarmee help je de redactie van Digidak+ én andere gebruikers van de website.

Geef je waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Digidak+

Elke maand duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in je mailbox.

naar boven