U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Internet Artikel

Gericht zoeken met Google

Artikel

Zoek slim! Met de juiste woorden en tekens vind je sneller wat je nodig hebt.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
0,0 / 5 (0 stemmen)
Redactie
Redactie
Gewijzigd op 12 feb 2025

Hoe zoeken fout kan gaan

Stel, je zoekt informatie over Sydney. Prachtige stad aan het water met het beroemde operagebouw. Maar wist je dat er ook een Sydney in Canada is? Dat overkwam Jan Rutten en zijn kleinzoon Nick. Ze dachten dat ze naar Australië vlogen, maar kwamen in Canada aan! Een kleine fout met grote gevolgen. Hetzelfde kan gebeuren bij online zoeken. Wees precies en gebruik slimme zoekstrategieën.

Goede zoekwoorden kiezen

Bedenk goed wat je wil vinden. Zoek je informatie over Sydney? Gebruik dan ‘Sydney’ en ‘Australië’. Wil je meer weten over de geschiedenis, stranden of restaurants? Voeg die woorden toe. Zoek je een restaurant? Denk dan ook aan type eten: Italiaans, Thais, vegetarisch.

Wees duidelijk. Typ je ‘gezellig eettentje’, dan kan je ook resultaten krijgen over ‘gezellig’ zonder dat het met eten te maken heeft. Beter is ‘restaurant’ of ‘eetcafé’.

Zoektekens gebruiken

Je kan speciale tekens gebruiken om beter te zoeken:

  • Aanhalingstekens (") – Zoek je een exacte zin? Zet deze tussen aanhalingstekens: "Hier sta ik, ik kan niet anders". Zo krijg je alleen resultaten met precies deze woorden.
  • Minteken (-) – Wil je iets uitsluiten? Gebruik het minteken. Bijvoorbeeld: ‘vliegen -insecten’. Je ziet dan geen resultaten over insecten.
  • Allintext: – Gebruik ‘allintext:’ om alleen pagina’s te vinden waar alle woorden in de tekst staan. Bijvoorbeeld: ‘allintext: Sydney restaurant Thais’.
  • Asterisk (*) – Weet je een deel van een zin niet meer? Gebruik een sterretje op de plek van het ontbrekende woord. Bijvoorbeeld: ‘kon ik maar * bij je *’. Google vult het ontbrekende woord aan.

Betrouwbare zoekresultaten

Niet alles wat je vindt op internet is juist. Kijk naar de bron van de informatie. Wikipedia heeft bijvoorbeeld veel informatie over Napoleon: https://nl.wikipedia.org/wiki/Napoleon_Bonaparte. Maar er staat ook iets over Napoleon op een werkstuk van een scholier: https://www.scholieren.com/werkstuk/26947. Welke bron zou jij vertrouwen?

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Ben je geholpen met dit artikel?

Laat weten wat je van dit artikel vond, daarmee help je de redactie van Digidak+ én andere gebruikers van de website.

Geef je waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Digidak+

Elke maand duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in je mailbox.

naar boven